Tedbir almazsak, içmeye su yok!

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Ovası'nda yer altı su seviyesinin 50 metreye kadar gerilediğini söyledi.
Güncelleme: 18 Ocak 2023, Çarşamba - 12:29
Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak bilinen Konya Ovası'nda yer altı su seviyesi 50 metre derinliklere kadar geriledi. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, su seviyesinin bu yıl şehrin bazı bölgelerinde 15-20 metre kadar gerilediğini, geçmiş yıllarla birlikte seviyenin 50 metreye ulaştığını söyledi. 

 "Yağış yok, tedirginiz”
Geçen yıllara oranla bu yıl çok az yağış düştüğünü belirten Prof. Dr. Fetullah Arık, "Geçtiğimiz yıllarda ortalama 400 milimetre yağış alırken, bu yıl için metrekareye 300 milimetre yağış düştü. Şu an bol yağışlı bir dönem olması gerekirken, istenilen yağışı göremiyoruz. Umuyoruz ki ocak-şubat aylarında yağış olsun. Havza içerisindeki yer altı seviyelerine baktığımız zaman geçtiğimiz yıl ya da önceki yıl yağan kar yağışlarıyla bir miktar yükselme beklense de maalesef gerçekleşmedi. Yer altı su seviyelerinde düşümler devam ediyor. Havza içerisindeki Karapınar ve Altınekin de bazı gözlem kuyularında, vatandaşın kendi kuyularında yapmış olduğu çalışmalarda 15-20 metre arası düşümler mevcut. Sulak alanlarımızda da bu net bir şekilde belli oluyor. Yer altı su seviyelerimiz yükselmiyor” şeklinde konuştu. 
"Yer altı su kullanımı kontrol edilebilir”
Bilinçsiz sulamanın önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Fetullah Arık, "Kuraklığı ya da diğer jeolojik oluşumları kontrol edemiyoruz ancak yer altı suyu kullanımını kontrol edebiliriz. Havza içerisindeki belgeli ve belgesiz yer altı suyu üretim kuyularını, havza içerisinde tarımsal üretimde su ihtiyacı fazla olan bitkilerin üretimi devam ediyor. Bunun planlı bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Hem vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi hem de su kaynaklarımızın verimli ve tasarruflu kullanılması için ortak çözümler koymamız gerekiyor. Bunun için ise kontrolsüz ve belgesiz kuyuların durdurulması gerekiyor" şeklinde konuştu. Arık, alınabilecek önlemlerle ilgili ise şu açıklamalarda bulundu. "Tarımın kullandığı suyun azaltılması lazım, çiftçinin, hububat tarımına teşvik edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte küçükbaş hayvancılık modelleri desteklenmeli. Ayrıca çok su tüketen bitkilerin üretiminin de azaltılması gibi tedbirlerin yararı olacaktır” ifadelerini kullandı. (Eylül Aşkın Akçay)
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler